רילוקיישן כמשפחה: כיצד נסייע לילדים להתמודד עם המעבר לארץ אחרת?

רילוקיישן לחו"ל הוא מהלך מרגש, אך עבור הילדים זו עלולה להיות חוויה מלחיצה ולא פשוטה. המעבר לארץ אחרת, עם תרבות ושפה אחרים, יכולים לעורר אצלם תחושות של בדידות וחוסר שייכות. כדי להקל על הילדים, חשוב להכין אותם לקראת המעבר כדי שהוא יעבור בצורה בטוחה ונעימה עבורם. במאמר שלפניכם פירטנו אודות מספר המלצות כיצד לסייע לילדים לקראת המעבר.

הדרכת הורים

הדרכת הורים מעניקה כלים פרקטיים שמאפשרים להבין יותר לעומק את הקשיים איתם מתמודדים הילדים לקראת המעבר לחו"ל, וכן מאפשרים להורים לשנות את האופן בו הם מתנהלים מול ילדיהם, וכך לסייע להם לשפר את יכולת ההתמודדות שלהם עם המעבר.

הדרכת הורים משלבת גישה קוגניטיבית-התנהגותית במטרה לבסס דפוסי התנהגות שונים לצורך ההתמודדות והקשיים לקראת רילוקיישן. הדרכת הורים תוכל לסייע להורים לעזור לילדיהם באופן ישיר על ידי הקניית כלים ושיטות רלוונטיות, וכן לקבל פרספקטיבה רחבה יותר לגבי הקשיים של הילדים, שתעזור להם לבסס דרך התנהלות מותאמת יותר.

לגיטימציה והכרה ברגשות

קשה לצפות מה תהיה התגובה של הילדים בנוגע להחלטה לעבור, אך לא משנה מה תהיה התגובה שלהם, חשוב לתת לה מקום וכן לתת לגיטימציה לכל רגש שעולה. גם אם השיחה וההודעה על המעבר עברה בקלות, זה לא אומר שלא יעלו תחושות של עצב, כעס או תסכול בהמשך.

בתור הורים קשה להתמודד עם הרגשות השליליים של ילדיהם, המתבטאים בכאב, בכי ואכזבה, ולרוב דרך ההתמודדות תהיה הרגעת הילד על ידי משפטים כמו "הכל יהיה בסדר", "לא נורא" או "אתה לא חושב שאתה מגזים?", אך תגובות אלה מגיעות מתוך המצוקה של ההורה ואינן מועילות לילד. החלופה העדיפה הינה לגלות הקשבה ואמפתיה לצד השני. הילדים בסך הכל צריכים את הנוכחות של ההורים כשקשה להם, חיבוק חם או מבט אוהב וחומל. הורה שמצליח להכיל את הרגשות של הילד יוכל לעזור לו להתמודד עם הקושי בצורה טובה יותר.

 

 

מתן תחושת שליטה

אם הילדים מביעים התנגדות למעבר, זה בגלל שהם מרגישים שנלקחה להם השליטה על החיים שלהם. התסכול והכעס שלהם נורמליים, ואין צורך לנסות לשכנע אותם להרגיש אחרת. זכותם לא לאהוב את ההחלטה שלכם באותו רגע נתון, אך אפשר לעזור להם להרגיש טוב על ידי שיתופם בהחלטות הסובבות את המעבר, וכך להחזיר להם את תחושת השליטה. דוגמאות לפעולות שיחזירו להם את תחושת השליטה יכולות להיות:

  • אריזות – אפשר לתת לילד לארוז בעצמו, אך חשוב לתת לו מספיק זמן מראש לעשות את זה ובלי ללחוץ עליו. אם הוא בהתנגדות למעבר ומסרב, אפשר להציע לו את עזרתכם ולארוז ביחד את כל הדברים החשובים, ואולי אף ליצור חוויה חיובית ומשותפת לקראת המעבר.
  • ריהוט ועיצוב הבית – הראו לילדים תמונות של הבית החדש, ותשאלו אותם איפה אפשר להניח את הרהיטים. ככל שתתנו להם אפשרויות בחירה, ככה הם ירגישו בעלי משמעות, ירצו לעזור ויעצימו את תחושת השליטה, וכתוצאה מכך גם ההתנגדות שלהם תפחת.

לסיכום

מעבר לחו"ל עקב רילוקיישן זו התחלה חדשה ומרגשת, אך עבור ילדים רבים היא עשויה להיחוות כמאיימת, מפחידה ומתסכלת. כדי לעזור להם להתמודד עם התחושות הללו, אפשר לעבור הדרכת הורים כדי לקבל כלים פרקטיים לסיוע להתמודדות של הילד, לתת לגיטימציה לכל רגש שמתעורר אצלם עקב המעבר וכן לשתף אותם בהחלטות כדי להחזיר להם את תחושת השליטה. כך הם ירגישו יותר רגועים לקראת המעבר ואולי אף יצליחו לשמוח ולהתרגש מכך.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.