אל תתנו לכאבי הבטן להפריע לכם בטיול: איך אפשר לטפל בחיידק הליקובקטר פילורי?

יציאה לטיול היא תמיד אירוע מרגש ומשמח, במיוחד כאשר מדובר בטיול שחיכיתם לו זמן רב. עם זאת, עבור אנשים שסובלים ממצבים רפואיים כאלה ואחרים היציאה לטיול עלולה להיות מלווה בלא מעט חששות, והאנשים הללו עלולים להרגיש שמצבם הרפואי מגביל אותם ומשבש להם את החוויה. כך, לדוגמה, קורה עם חיידק ההליקובקטר הפילורי, שיכול לגרום לסובלים ממנו לכאבי בטן נוראיים ולבעיות נוספות במערכת העיכול. אם גם אתם מתמודדים עם הליקובקטר פילורי, המאמר הבא הוא בדיוק בשבילכם.

מה זה הליקובקטר פילורי?

הליקובקטר פילורי הוא למעשה חיידק שנמצא באופן טבעי בקיבה שלנו גם במצב תקין. אולם, המצב מתחיל להיות בעייתי כאשר החיידק הזה מתרבה ונוכחותו הופכת לגבוהה מדי. חיידק ההליקובקטר עלול לגרום לבעיות שונות במערכת העיכול, כמו כיבים, דלקות בתאי הרירית בקיבה ובמקרים קיצוניים ונדירים יותר הוא עלול אף לגרום לסיבוכים משמעותיים כמו סרטן. החיידק נחשב לאחד המזהמים הנפוצים ביותר, וכ-30% עד 40% מהישראלים סובלים ממנו ברמה כזו או אחרת. האנשים שסובלים מהחיידק מדווחים על מגוון רחב של תסמינים הקשורים למערכת העיכול, כמו כאבי בטן, ריח רע מהפה, בחילות והקאות, גיהוקים, צרבות ותחושת נפיחות. עם זאת, יש לציין כי לא תמיד החיידק יגרום לתופעות כאלה ואחרות, ולמעשה ישנם נשאים רבים שאינם חשים בסימפטומים כלשהם.

כיצד מאבחנים הליקובקטר פילורי?

הדרך הפשוטה ביותר לבדוק את נוכחותו של החיידק בגופכם היא על ידי תבחין נשיפה. מדובר בבדיקה פשוטה ולא פולשנית, בה משתמשים באיזוטופ רדיואקטיבי של פחמן או של אוריאה. חיידק ההליקובקטר מייצר גז הקרוי "דו תחמוצת הפחמן", ולכן במהלך תבחין הנשיפה המטופל נושף על תבחין המודד את כמות הגז שנפלט יחד עם האוויר הננשף. על פי הכמות שנפלטת, ניתן להסיק אם החיידק מצוי בקיבה או לא. כמו כן, ניתן לאבחן הימצאות נוגדנים לחיידק באמצעות בדיקת דם, אם כי בדיקה זו נחשבת למהימנה פחות מכיוון שנוגדנים לחיידק יכולים להישאר בגוף גם לאחר הכחדת החיידק.

 

 

דרכי טיפול בהליקובקטר

הטיפול המקובל בהליקובקטר פילורי הוא שילוב של מספר סוגי אנטיביוטיקה יחד, זאת מפני שחיידק ההליקובקטר עמיד לסוגי אנטיביוטיקה רבים ואילו נטפל בו רק באמצעות סוג אחד של אנטיביוטיקה, סיכויי ההצלחה של הטיפול נמוכים בהרבה. עם זאת, שילוב של כשלוש תרופות אנטיביוטיות יכול להעלות פלאים את הסיכוי להחלמה מהחיידק. כמו כן, נהוג לשלב את הטיפול האנטיביוטי עם תכשירים נוגדי חומצות, שמטרתם להפחית את רמת החומציות בקיבה וליצור סביבה שתקשה על החיידק להתרבות.

נוסף על כל אלה, מומלץ מאוד להפחית במזון תעשייתי ומעובד, הכולל סוכרים, חומרים משמרים ומאכלים מטוגנים – כל אלה מסייעים לחיידק להתרבות. לכן, כדאי לעבור לתזונה הכוללת מזון בריא ועשיר בסיבים תזונתיים, שדל בנתרן ובסוכר. ניתן להיעזר גם בצמחי מרפא שיספחו אליהם את הרעלנים של החיידק. על כל אלה תוכלו להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם, ולהחליט יחד עמו על הטיפול ההולם ביותר למצבכם.

סיכום

לסיכום, חיידק ההליקובקטר עלול להשפיע מאוד על איכות החיים של הסובלים ממנו. אם גם אתם מתמודדים עם החיידק ומעוניינים להקל על התסמינים להם הוא גורם, אנחנו ממליצים לכם לפנות לייעוץ רפואי בהקדם ולהסתייע ברופא שלכם שיעניק לכם טיפול רפואי מיטבי.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד