חרדה אצל ילדים: הטיול המשפחתי יכול לצאת לדרך – עם הדרכה נכונה

כל הורה יודע שלצד הסיפוק הרב, תחושת הקרבה והחיבור המיוחד – גידול הילדים מביא איתו הרבה פעמים גם לא מעט אתגרים מסוגים שונים. יש ילדים שמתמודדים עם קשיים חברתיים מסוגים שונים, אחרים סובלים לפעמים מבעיות רפואיות פיזיות המצריכות טיפול מיוחד וישנם גם לא מעט מקרים של ילדים שסובלים מחרדה בדרגות שונות. מצד אחד מדובר אמנם על תופעה לא נעימה ובטח שהיינו מעדיפים לוותר עליה, אך מצד שני עם הטיפול הנכון ילדים בהחלט יכולים לחיות חיים מלאים וטובים לצד החרדה. יחד עם זאת, כאשר ילד סובל מחרדה, הדבר מצריך היערכות מיוחדת לקראת סיטואציות שונות בחיים וגם כאשר רוצים לצאת לטיולים משפחתי משותף, יש כמה דברים שצריך לקחת בחשבון על מנת להנות מטיול מוצלח כאשר החרדה נותנת את אותותיה כמה שפחות. הנה כמה דברים לחשוב אליהם לקראת הטיול המשפחתי הבא, אבל קודם כל כמה מילים על תופעת החרדה באופן כללי.

חרדה אצל ילדים

חרדה היא בעצם הלך רוח מחשבתי, מצב פסיכולוגי מסוים שלא נחשב למחלה או בעיה כלשהי. כל אחד מאיתנו יחווה חרדה בשלבים מסוימים בחיים ובהרבה מקרים היא אפילו משחקת תפקיד חשוב לקראת רגעים משמעותיים בחיים. חרדה אצל ילדים היא תופעה שכיחה יחסית אצל ילדים והיא בעצם חלק נורמלי בהתפתחות שלהם. עם זאת, ההערכה היא שבין 8-25 אחוזים מהילדים יחוו חרדה באופן אינטנסיבי ותכוף יותר שעשוי לפגוע באיכות החיים. אם הילד שלכם סובל מהמצב הזה, אנו ממליצים לגשת בשלב הראשון לרופא המשפחה ומשם לאבחון פסיכולוגי מקיף. כעת, בואו נדבר על מה חשוב לעשות לקראת טיול משפחתי.

ניתוח מקור החרדה

אם החרדה אצל הילדים היא כבר דבר ידוע ומוכר, אזי שהמקור שלה גם ידוע לכם כנראה וכך ניתן להתמודד איתה טוב יותר לקראת הטיול. אם הילדים סובלים מחרדה חברתית למשל, כזו שמתעוררת בסיטואציות חברתיות עם ילדים אחרים, הטיול זה דווקא זמן שאין יותר מדי מה לחשוש ממנו. אם החרדה לעומת זאת מתעוררת כאשר יש חושך בחוץ – אז שווה לתכנן את הטיול כך שמרבית הנסיעות לא יהיו בחושך והילד לא ייאלץ לעמוד בפני התמודדויות קשות מדי.

באותה נשימה חשוב לומר שהימנעות טוטאלית ממקור החרדה היא לאו דווקא משהו שמומלץ לעשות. חשוב להתייעץ עם גורמים מוסמכים ולראות איך מייצרים חשיפה הדרגתית ונכונה כדי להתמודד עם החרדה בצורה טובה.

מה מרגיע את הילד?

כאמור – אם כבר ניגשתם לטיפול, אתם מכירים את מקור החרדה, מהותה והביטויים שלה והתקשורת עם הילדים היא טובה ופתוחה – אתם גם מכירים ככל הנראה את הדרכים של הילד להירגע. יש כאלו שהחרדה אצלם יורדת ברגע שיוצאים למקום פתוח בטבע (דווקא יתרון מצוין כאשר מדובר על טיולים בטבע), אחרים יירגעו עם בובה כלשהי או צעצוע מסוים ויש כאלו שצריכים את המגע הקרוב של אחד ההורים. בכל מקרה – אם אתם יודעים מה מרגיע את הילד, חשוב לדאוג שהדבר הזה יהיה אתכם בטיול המשפחתי.

חרדה אצל ילדים: הטיול המשפחתי יכול לצאת לדרך - עם הדרכה נכונה

אל תתפשרו על טיפול איכותי

לסיום חשוב לומר שטיפול פסיכולוגי במקרים הקיצוניים הוא קריטי וחשוב. אחרי הכל – אפשר להתכונן לטיול משפחתי כאשר הולכים יחד עם הילדים, אבל השאיפה של כולנו כהורים היא להכין את הילדים לחיים עצמאיים וזה משהו שיתאפשר רק עם טיפול נכון. מומלץ לגשת בהקדם האפשרי לרופא המשפחה או להתייעץ עם מומחים לפסיכולוגית ילדים. בהצלחה – מאחלים לכם טיול מהנה ורגוע.